In het artikel Mijn Tarot Eigenaardigheden kun je lezen dat ik tarotkaarten alleen rechtop lees. Terwijl de kaarten door de manier waarop ik ze schud regelmatig ondersteboven op tafel belanden. Aanvankelijk voelde dat voor mij alsof ik daar iets mee moest. Want als je (zoals ik) gelooft dat de juiste kaarten zich op het juiste moment laten zien, waarom zou je dan geen betekenis geven aan de manier waarop ze zich laten zien? Rechtop of ondersteboven. Zit daar dan geen boodschap in? Voor sommige tarotreaders wel. Ik heb daar een periode mee geëxperimenteerd en ontdekt dat het voor mij het beste werkt als ik de kaarten alleen rechtop lees. In dit artikel leg ik uit waarom.
Genoeg diversiteit
De 78 kaarten van de tarot bieden een uitgebreid palet van alle archetypes, stadia, thema’s, situaties, uitdagingen en leermomenten die je in het leven tegen kunt komen. Alle elementen komen aan bod. Letterlijk (water, vuur, aarde en lucht) en figuurlijk. Groot en klein. Positief en negatief. Mannelijk en vrouwelijk. Emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel. Zeker wanneer je aanvullende kennis hebt van astrologie, symbologie en numerologie, kun je ontzettend veel informatie uit de kaarten halen, bovenop de vaste betekenis van de kaarten. En dan laat ik het intuïtieve/associatieve lezen van de kaarten zelfs nog buiten beschouwing.
Alles heeft twee kanten
Je kunt het licht alleen zien als er ook donker is. Datzelfde geldt ook voor iedere afzonderlijke kaart van de tarot. Niets is helemaal goed of helemaal slecht. Iedere kracht kent ook een uitdaging of een valkuil. En zo zit er in iedere tegenslag ook weer een les die je sterker maakt. Alles heeft twee kanten. Zo wordt vertrouwen vaak gezien als een positieve eigenschap. Maar de schaduwkant daarvan kan naïviteit zijn. Andersom wordt conflict vaak als negatief gezien. Terwijl het ook tot duidelijkheid kan leiden. Het is de kunst om beide kanten te kunnen zien. En te integreren tot een perspectief dat past bij waar jij op dat moment op je levenspad staat. Of dat nu rechtop of ondersteboven is.
Alles heeft een eigen plek
Als je een vraag hebt kun je deze beantwoorden door een enkele kaart te trekken, maar ook door een legging met meerdere kaarten te doen. Van te voren wordt de betekenis van iedere positie bepaald. Bijvoorbeeld: huidige thema - uitdaging - advies. De positie geeft daarmee als het ware “kleur” aan de betekenis van de kaart. Daarbij zul je bij een kaart op de plek van de “uitdaging” meer kijken naar de schaduwkant van die kaart en bij het “advies” meer zoeken naar de mogelijkheden. Je kunt daarbij gebruik maken van bekende, veelgebruikte leggingen (zoals bijvoorbeeld het Keltische Kruis) of je eigen legging bedenken afhankelijk van de vraag of het thema dat op dat moment speelt. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos, waardoor het lezen van omgekeerde kaarten voor mij niets toevoegt.
Zoveel decks, zoveel nuances
Er zijn inmiddels ontelbaar veel tarot decks op de markt, waarmee je een legging een thema of verdieping kunt geven. Sommige decks houden vast aan de traditionele afbeeldingen en verschillen alleen in stijl van het origineel (bijvoorbeeld meer abstract of juist uitbundig Victoriaans). Andere decks gaan “helemaal los” en maken hun eigen interpretatie van de vaste betekenissen van de kaarten. Sommige decks zijn meer gericht op de positieve aspecten, anderen leggen meer de focus op de schaduwkant. Sommige decks zijn zwaar en serieus; anderen licht en speels. Soms zelfs op het absurde af (zo is er bijvoorbeeld een deck met alleen maar blauwe katten). En zo kun je nuances aanbrengen in je legging door het deck dat je kiest.
Verdieping door verduidelijking
Tijdens een uitgebreide reading maak ik vaak gebruik van meerdere tarot decks tegelijk. Het eerste deck bepaalt de hoofdlijn, die vervolgens verder wordt uitgewerkt en verdiept door daar extra kaarten (uit een ander deck) bovenop te trekken. Net zoals een situatie of thema vaak meerdere lagen bevat, kun je dat ook heel mooi terugzien wanneer je op deze manier met meerdere decks werkt. Bovendien zorgen de nuances of thema’s van de verschillende decks ook weer voor extra verdieping.