Schrijven zit in mijn bloed. En ik pas het op allerlei verschillende manieren toe. Eén van de manieren waar ik de meeste vragen over krijg en die het meest tot de verbeelding blijkt te spreken is het scripten. En dat is eigenlijk preciés waar het bij deze vorm van schrijven over gaat: je laat je verbeelding spreken. Gedachten worden woorden, woorden maken zinnen, zinnen vormen een verhaal. En hoe meer je dat verhaal kunt geloven en voelen, hoe groter de kans dat dit je werkelijkheid zal worden. In dit artikel lees je hoe dit werkt.
Twee kanten van dezelfde medaille
Veel mensen journalen of houden een dagboek bij. Vaak gaan die verhalen over dingen die al zijn gebeurd of waar ze op dat moment midden in zitten. Dit kent twee verschillende kanten. Wanneer je vooral schrijft over de positieve ervaringen of waar je dankbaar voor bent, werkt schrijven over het heden en verleden in je voordeel. Want door successen, leuke momenten en ervaringen op te schrijven richt je hier je aandacht op en stop je hier meer energie in. Je roept het positieve gevoel dat hierbij komt automatisch tot leven. De Wet van Aantrekking zorgt er vervolgens voor dat er meer van datzelfde op je pad zal komen. Win-win!
Maar er is ook een andere kant. Vaak denken mensen dat schrijven over nare dingen die ze hebben meegemaakt en de negatieve emoties die ze daarbij hebben ervaren helpt om er van los te komen. “Ik schrijf het van me af”, zeggen ze dan. Maar volgens de Wet van Aantrekking schrijf je het op die manier juist naar je toe. Want alles wat je aandacht geeft (positief of negatief), groeit. En dat is nou precies wat je in dit geval niet wilt. Tegelijkertijd biedt dit een heel interessant perspectief: want op welke manier kun je dit principe toepassen zodat het in je voordeel werkt?
Scripten
In het boek Vraag en het wordt gegeven draagt Abraham Hicks allerlei processen aan die kunnen bijdragen aan het manifesteren van je verlangens. Scripten is daar één van. Je kunt dit proces vergelijken met het schrijven van een filmscenario waarin jij zelf de hoofdpersoon bent en de afloop van het verhaal bepaalt. Zo’n script kan over algemene thema’s gaan die gelden voor langere tijd, zoals je gezondheid, relaties met anderen of werk. Maar het kan ook over een specifiek verlangen gaan dat op dat moment heel belangrijk voor je is, zoals bijvoorbeeld het vinden van je droomhuis. Hoe kun je scripten hiervoor inzetten?
Stap 1 : Schrijven vanuit de juiste energie
Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van het energieniveau waar je op zit wanneer je begint met schrijven. Als je merkt dat je laag in je energie zit of een negatief gevoel overheerst kun je beter een ander moment kiezen om te scripten. Omdat je verhaal (ongemerkt) dezelfde lading meekrijgt als de energie waar je zelf in zit op het moment dat je het opschrijft. Script dus alleen als je goed in je energie zit, je inspiratie voelt, enthousiasme of andere positieve emoties ervaart. Help jezelf in een positieve staat door bijvoorbeeld te mediteren, uitbundig te dansen of de natuur op te zoeken. Vanuit de hoge energie die dan ontstaat stromen de juiste woorden als vanzelf en hebben ze ook direct de juiste lading. Eén van de hoogste frequenties is dankbaarheid. Schrijven vanuit een gevoel van dankbaarheid voor waar je naar verlangt, alsof het er al is, werkt als Pokon voor je manifestatie. Voel hoe het zou zijn om al in dat droomhuis te wonen. Wat zie je om je heen, wat hoor je, wat ruik je, wat ervaar je? Bedenk alles waar je dankbaar voor zou zijn en maak dat zo levendig mogelijk. En begin vanuit dat gevoel je script te schrijven.
Stap 2: Focus op de “wat” en “waarom”
Als je gaat scripten schrijf je in de tegenwoordige tijd: alsof het er al is. Je focus ligt op het beschrijven van “wat” je wil manifesteren. In het voorbeeld van het droomhuis zou dat kunnen zijn: “De ruimte voelt licht, door de vele ramen zie ik overal groen, ik ruik de frisse buitenlucht en hoor de vogels buiten fluiten. Ik loop vanuit mijn grote tuin zo de vrije natuur in en heb alle voorzieningen die ik nodig heb dicht in de buurt”. Vervolgens ga je dieper in op “waarom” dit is wat je wil. Daarmee geef je concrete woorden aan de onderliggende behoefte waarin je wens vervult en raak je aan dat gevoel. Bijvoorbeeld: “Leven dicht bij de natuur helpt me om tot rust te komen, te ontspannen, op te laden en geïnspireerd te raken. Veel ruimte om me heen geeft me een gevoel van vrijheid en overvloed”.
Stap 3: laat de “hoe” en “wanneer” los
Het leven kent mysterieuze wegen. Focussen op de manier waarop je droomhuis tot je zou moeten komen (“hoe”) werkt daarbij vaak averechts. Omdat het onderliggend eigenlijk altijd gaat over het willen controleren van het proces. En daarmee dus een gebrek aan vertrouwen. En dat is per definitie een lage frequentie. Hoe je droomhuis op je pad komt is aan het Universum. Dat overigens oneindig veel krachtiger en creatiever is dan jij je ooit kan voorstellen. Hetzelfde geldt ook voor de tijd. Wanneer iets komt laat zich niet afdwingen. Sterker nog: hoe meer je het proces probeert te versnellen, hoe langer het zal duren. Want door te willen versnellen zend je indirect een boodschap van tekort uit (“Ik heb iets nodig dat er nog niet is”). En daarmee zet je er dus ongewenst een rem op.
Stap 4: Vertrouw
Nadat je het script hebt geschreven leg je het weg, laat je het los en vertrouw je erop dat het op het juiste moment in de juiste vorm op je pad zal komen. Het steeds weer willen herschrijven of herlezen gaat wederom over willen controleren vanuit tekort. Je bent onderliggend bang dat het niet zal gebeuren. En angst is één van de laagste frequenties waarop je jouw droomhuis niet zult vinden. Vergelijk het met het plaatsen van een online bestelling bij een webshop. Dan vertrouw je er ook op dat je pakketje met de juiste inhoud op een bepaald moment bij je wordt bezorgd en ga je ook niet ieder uur controleren of het al onderweg is. Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je iets heel graag wilt. Maar vertrouwen is een gevoel waar je aan kunt werken. En dat de investering uiteindelijk meer dan waard is.
Stap 5: Handel vanuit “inspired action”
Hoef je dan helemaal niets te doen? Jawel! Maar alleen als je inspiratie voelt of een ingeving krijgt en het kloppend voelt om daar actie op te ondernemen. Ineens zie je bijvoorbeeld een advertentie van een makelaar voorbij komen en voel je de impuls om die website aan te klikken. Ineens hoor je een vriendin vertellen over een collega die binnenkort gaat verhuizen, maar nu al zo prachtig woont. Ineens hoor je een liedje op de radio waardoor je op een bepaald idee komt van iets dat je kunt doen. Je gevoel is hierbij je leidraad. Word je er enthousiast, energiek en gelukkig van? Doen! Neem die actie! Dat gevoel op die hoge frequentie brengt je manifestatie weer een stapje dichterbij! Voelt het als een moeten, doe je het met tegenzin of word je er gespannen of chagrijnig van? Laat het dan gaan. Verzet je gedachten en kijk wat je kan doen om jezelf in een hogere energie te krijgen. De ingevingen kunnen niet anders dan volgen. Dat is de wet.
~
Deze tekst bevat affiliates links. Dat betekent dat wanneer je een boek koopt via deze link ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jou kost het niets extra. Wel help je er op deze manier aan mee dat deze website vrij van banners en advertenties kan blijven. Win-win!