Wat je over jezelf gelooft is bepalend voor hoe je in het leven staat. Zo zit er slechts één verschil tussen iets doen vanuit een gevoel vertrouwen of onzekerheid: de gedachte of je het wel of niet kan. En zo zijn er allerlei gedachtepatronen die onze ervaringen sturen. Soms bewust, maar vaak ook niet. Want het overgrote deel van al je gedachten en overtuigingen speelt zich af in je onderbewustzijn. In de psychologie zijn er allerlei methodes en therapieën om die onbewuste gedachten boven water te krijgen. Door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar (jeugd)trauma’s en diepgewortelde blokkades in een poging deze te verwerken en op te lossen. Vaak zijn dat tijdrovende, intensieve en pijnlijke processen, die wel effectief kunnen zijn, maar ook niet zelden iemand volledig vast zetten. Want wat je aandacht geeft, groeit. Gelukkig er is ook een effectieve “short cut”. In plaats van diep te gaan graven en misschien wel een beerput open te trekken, train je je brein om voortaan simpelweg een andere route te kiezen. Een route die jou wél dient en je in de richting van je doelen, wensen en dromen leidt. Dé manier om deze weg te asfalteren? Affirmaties!
Wat zijn affirmaties?
Alles wat je denkt of zegt is in feite een affirmatie. Het woord affirmatie is afgeleid van het Latijnse “affirmare”, dat versterken of bekrachtigen betekent. En dat is precies wat je doet met affirmeren. Hoe vaker je een gedachte of uitspraak herhaalt, hoe geloofwaardiger en krachtiger deze zal worden. Al op hele jonge leeftijd wordt ons brein op deze manier geprogrammeerd. Deels met positieve, helpende en steunende gedachtepatronen. En deels met negatieve, belemmerende en destructieve patronen. Hoe het positieve zich tot het negatieve verhoudt is vaak het resultaat van wat je van huis uit hebt mee gekregen. Vooral in de eerste zeven jaar van je leven neem je als een spons de boodschap in je op die je openlijk of tussen de regels door vanuit je omgeving krijgt. En dit vormt in de jaren die volgen de bril waarmee je naar jezelf, anderen en de wereld kijkt.
Hoe vaker je iets hoort, positief of negatief, hoe groter de impact zal zijn. Het gaat van een gedachte, naar een geloof, naar een diepgewortelde overtuiging. Het wordt jouw waarheid. En je dagelijkse realiteit is hier een directe afspiegeling van. Bij veel mensen overheersen de negatieve gedachten. “Ik ben niet goed genoeg” en “Ik ben het niet waard” zijn de meest voorkomende negatieve affirmaties waarmee mensen zich dagelijks, bewust en onbewust, toespreken. En dat is vervolgens ook de ervaring die ze zullen opdoen: dat dingen niet lukken of aan hun neus voorbij gaan. Positieve affirmaties kunnen helpen je gedachtestroom een andere kant op te leiden.
Prefab affirmaties
Affirmeren is booming. En met reden: want steeds meer mensen ontdekken de kracht van positieve zelfspraak. Er zijn tal van boeken over geschreven, maar wat mij betreft is Louise Hay de ongekroonde koningin van affirmaties. Je kunt je leven helen is misschien wel haar bekendste werk. Als je niet een heel boek wil lezen maar laagdrempelig wil experimenteren met affirmeren dan is Google je vriend. Online zijn er hele waslijsten te vinden met kant-en-klare affirmaties die je naar eigen inzicht kunt gebruiken. Ook op YouTube en Spotify zijn er ontelbare affirmatie video’s en audiofragmenten te vinden om eens uit te proberen. Zelf heb ik lange tijd de “Ik ben” affirmaties uit de Meditation Moments app gebruikt. Omdat ik heb gemerkt dat een prettige stem een groot verschil kan maken.
DIY (customize je eigen affirmaties)
Prefab affirmaties kunnen heel goed werken, zeker omdat we diep van binnen allemaal hetzelfde willen. Zo wil iedereen geluk ervaren, zich krachtig en geliefd voelen en vol zelfvertrouwen zijn. Maar behalve dit soort universele wensen, heeft ieder mens ook specifieke behoeften. En daar sluiten de kant-en-klare formats niet altijd even goed op aan. Dat is in ieder geval wel mijn eigen ervaring, zeker toen ik intensiever met affirmaties aan de slag ging. Er waren altijd wel een paar zinnen in de hele reeks die niet resoneerden. En dat leidt toch af, wat heel zonde is.
Zeker als je affirmaties structureel wil gaan inzetten, dan loont het de moeite om je eigen affirmaties te schrijven. Helemaal toegespitst op wie jij bent en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Je persoonlijke affirmaties kun je iedere dag aan jezelf voorlezen, uit je hoofd leren of inspreken als voicememo en dit op ieder gewenst moment afluisteren. En als je gaandeweg nieuwe inzichten opdoet of je behoeften verschuiven, dan kun je de affirmaties daar precies op afstemmen. Zo blijven jouw affirmaties relevant en kun je er optimaal van profiteren.
Wanneer het niet werkt
In mijn dagelijkse praktijk spreek ik regelmatig mensen die aangeven dat hun poging tot affirmeren niet tot de gewenste resultaten leidt. Er is een aantal factoren dat daar een rol in kan spelen. Als je zegt dat een affirmatie niet werkt, is dit in feite ook een affirmatie. Als je namelijk vol overtuiging gelooft dat iets je zal helpen om je beter te voelen, dan zal dit ook gebeuren. Het placebo-effect is hier een bekend voorbeeld van. Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze een effectief medicijn innemen, worden daadwerkelijk beter door een suikerpil. Het omgekeerde geldt net zo goed: geloof je niet in het middel dat je gebruikt (in dit geval de affirmatie), dan zal dat je realiteit worden. Het werkt niet, omdat je overtuiging is dat het niet zal werken.
Als je hardop voor de spiegel affirmeert “Ik ben goed zoals ik ben”, maar tegelijkertijd denkt “Wat is dit stom zeg, dit gaat natuurlijk nooit werken, kijk nou naar die enorme onderkin, die is toch niet goed zoals die is”, dan wint de negatieve affirmatie het altijd van de positieve. Omdat je brein jarenlang gewend is om die negatieve route te kiezen. En je brein kiest altijd voor de meest bekende, “veilige”, gebaande paden. Wat in eerste instantie bedoeld is als een positieve affirmatie wordt dan (onbewust) alsnog een negatieve affirmatie.
Wat ook regelmatig gebeurt is dat mensen trouw iedere ochtend een aantal minuten vol overtuiging positief affirmeren, maar de rest van de dag vervolgens klagen over alles wat er mis is in hun leven. Een paar minuten positief denken weegt nooit op tegen uren van negatieve gedachten. Alles dat je denkt en zegt telt mee. Zelfs als je daar niet bewust mee bezig bent. Want uiteindelijk geldt ook voor affirmaties: je oogst wat je zaait.
Hoe je affirmaties voor je laat werken
In haar boek Je gedachten te hulp roepen beschrijft Louise Hay heel treffend hoe je affirmaties het beste voor je kunt laten werken: “Als je wil dat je affirmaties snel en consequent werken is het zaak om voor vruchtbare aarde te zorgen. Affirmeren lijkt op het planten van zaadjes. Als de aarde onvruchtbaar is, groeit de plant slecht. Vruchtbare aarde zorgt voor een overvloedige groei. Hoe vaker je gedachten verkiest te denken die je een goed gevoel geven, hoe sneller je affirmaties werken. Denk dus gelukkige gedachten. Zo simpel is het.”
Louise was sterk voorstander van het uitspreken van affirmaties terwijl je jezelf diep in de ogen aankijkt in de spiegel. Zo onderbreek je vluchtige gedachten en geef je jezelf en je affirmaties zuivere aandacht. Tegelijkertijd kan deze methode ook heel confronterend zijn en (daardoor) afleiden, waardoor dit juist weer minder goed werkt. Wat mij betreft is het zinvol te kiezen voor een manier of vorm die voor jou goed voelt. En je planning aan te passen zodat er elke dag, het liefst op hetzelfde tijdstip, volledige aandacht is voor jouw affirmaties. Omdat je dit voor jezelf wil doen, niet omdat je vindt of hebt gehoord dat het moet. Want alleen dan kun je open staan voor de positieve boodschap aan jezelf. En is de kans het grootst dat die boodschap ook écht aankomt.
~
Deze tekst bevat affiliates links. Dat betekent dat wanneer je een boek koopt via deze link ik een klein percentage van het aankoopbedrag ontvang. Jou kost het niets extra. Wel help je er op deze manier aan mee dat deze website vrij van banners en advertenties kan blijven. Win-win!